menu
Tatoeba
language
Register Log in
language English
menu
Tatoeba

chevron_right Register

chevron_right Log in

Browse

chevron_right Show random sentence

chevron_right Browse by language

chevron_right Browse by list

chevron_right Browse by tag

chevron_right Browse audio

Community

chevron_right Wall

chevron_right List of all members

chevron_right Languages of members

chevron_right Native speakers

search
clear
swap_horiz
search
Thanuir Thanuir March 9, 2020 March 9, 2020 at 12:43:36 PM UTC link Permalink

*Ehdotus eli unelma joustavammasta Tatoebasta*

Tällä hetkellä Tatoeban käyttö perustuu oikeuksiin ja luotettavuuteen. Kun joku on osoittanut ymmärtävänsä verkkosivua ja sen yhteisöä tarpeeksi hyvin, hän saa lisää oikeuksia (tunnisteiden lisäys ja omien poisto, linkkien lisäys ja poisto, jne.). Toisaalta, kun joku käyttää oikeuksiaan, muut eivät saa siitä mitään ilmoituksia.

Asiaa voi ajatella niinkin, että oikeudet ovat ehdottomia – kun pystyt tekemään jotain, sinun oletetaan käyttävän valtaasi hyvin.

Toinen mahdollinen lähestymistapa olisi mahdollistaa ehdotukset järjestelmän sisällä tai puitteissa. Tällä hetkellä ehdotukset tapahtuvat vapaamuotoisten keskusteluiden ja kommenttien kautta, ja mikäli lauseen omistaja ei toimi, joku enemmän oikeuksia omaava saattaa toimia hänen sijastaan. Tämä toimii, kunhan aktiivisten oikeuksia omaavien käyttäjien määrä on riittävä suhteessa keskuteluiden ja uusien lauseiden määrään, mikä ei välttämättä ole totta pienten kielten tai englannin tapauksessa.

Entäpä jos ihmiset saisivat automaattisesti (lisättyään tietyn määrän lauseita, jotka ovat saaneet hyväksynnän jonkun mittarin mukaisesti, esimerkiksi) tai pyynnöstä oikeuden ehdottaa muutoksia? Muutokset menisivät sitten jonoon, jossa lauseen/linkin/tunnisteen omistaja tai korkeamman asteen käyttäjä voisi ne hyväksyä tai hylätä. Jos riittävän moni käyttäjä ehdottaisi samaa muutosta, voisi se tapahtua automaattisesti. Tai jos omistaja ei kahden viikon kuluessa toimisi, voisi muutos tapahtua automaattisesti. Yksityiskohtaisia malleja on monia.

Kommentteja ja keskusteluita voisi edelleen käyttää kuten aiemmin – jos et ole varma muutosehdotuksestasi, tai jos mielestäsi pätevä ehdotus hylätään, tms.

----

Esimerkkejä:

Huomaat lauseessa kirjoitusvirheen. Ehdotat korjausta. Lauseen omistaja ei ole enää aktiivisena, mutta toinen käyttäjä huomaa ehdotuksesi ja tukee sitä. Kahden viikon kuluessa ei ole tapahtunut mitään muuta, joten muutos tapahtuu.

Huomaat linkit kahden lauseen välillä, mutta lauseet tarkoittavat eri asioita. Ehdotat linkin poistoa. Linkin omistaja (lisännyt henkilö) on eri mieltä, ja kieltää ehdotuksen. Linkki pysyy paikoillaan, mutta saat viestin siitä, että ehdotuksesi hylättiin. Viestin takia aloitat keskustelun linkin luoneen henkilön kanssa.

----

Toimiakseen tämä vaatisi paljon ohjelmointityötä. Ilmeisten käyttöliittymäseikkojen lisäksi vaadittaisiin sisäinen lista ehdotuksista. Kenties sähköpostiin voisi tulla viikottainen tai päivittäinen tiivistelmä, joka kertoisi, että sinulla on niin ja niin monta muutosehdotusta lauseisiin, niin ja niin monta ehdotettua poistettavaa tunnistetta, jne. Kenties sama viesti listaisi, että omista ehdotuksistasi tietty määrä on hyväksytty ja tietty määrä hylätty.

Lisäksi pitäisi päättää tarkasti, kuinka monta ääntä tarvittaisiin muutoksiin, otettaisiinko henkilön profiilista löytyvä kielitaito huomioon, mitä tapahtuisi kahden viikon päästä, jne.

Toki näitä muutoksia voisi tehdä vähän kerrallaan.

* Ilmoitus muutoksesta linkkiin (kuten sacredceltic toisaalla ehdotti) tai tunnisteeseen tai ilmoitus muokatusta lauseesta.
* Tatoeban sisäinen tapa seurata keskusteluita seinällä ja lauseissa (ja lopulta muita tässä esitettyjä seikkoja).
* Muutosehdotus lauseeseen siten, että muokkausoikeuden omaava voisi hyväksyä tai hylätä sen yhdellä painalluksella. Myöhemmin vastaava ehdotusmahdollisuus tunnisteiden poistamiseksi tai lisäämiseksi ja linkkien poistamiseksi tai lisäämiseksi.

Noiden päälle voisi sitten harkita automatisoituja piirteitä, kuten muutosehdotusten puoltamista tai vastustamista ja automaattisesti tapahtuvia muutoksia, kun aikaa tai puoltoja on kertynyt riittävästi.

----

Oletan, että tämänkaltainen järjestelmä johtaisi suurempaan selkeyteen siitä, mitä kukin pitää sopivana käännöksenä, tunnisteena ja lauseena. Myös tietokannan laadun luulisi parantuvan, kun useampi henkilö voisi tehdä ehdotuksia ja toisaalta niitä voitaisiin myös hylätä. Muutokset tapahtuisivat nopeammin ja joustavammin kuin tällä hetkellä.

{{vm.hiddenReplies[34378] ? 'expand_more' : 'expand_less'}} hide replies show replies
Aiji Aiji March 9, 2020 March 9, 2020 at 1:50:02 PM UTC link Permalink

Nous savons que la maintenance du corpus est très loin d'être parfaite mais nous savons également qu'elle pose des défis de taille. Merci d'avoir pris le temps de mettre par écrit vos idées pour proposer votre vision et vos idées !

Il serait difficile de répondre à tout donc je ne soulèverai qu'un seul point, qui est qu'il n'est pas toujours bon de s'en tenir à l'avis de la masse. Même à un contre dix, celui qui est seul peut avoir raison. S'il est inactif, alors il aura forcément tort. Avoir des personnes en charge de la maintenance du corpus permet d'éviter cette situation car ces personnes sont supposées avoir une plus grande expérience de Tatoeba et une vision assez large et flexible de la langue dont ils se chargent pour ne pas nécessairement donner tort aux absents.

{{vm.hiddenReplies[34379] ? 'expand_more' : 'expand_less'}} hide replies show replies
gillux gillux March 10, 2020 March 10, 2020 at 5:45:25 AM UTC link Permalink

Merci. Je suis globalement d’accord, le système actuel de sérieuses limites car des tas de suggestions proposées sous forme de commentaire finissent perdues dans la masse.

Peut-être pourrait-on commencer avec un système simple de signalement : lorsque je commente une phrase, je peux cocher une case genre "Je crois qu’il y a un problème avec cette phrase." Cela aurait pour effet de mettre une révision "pas sûr" (orange) même si l’on a le paramètre des révisions désactivé. Puis, on crée une autre page "relecture" qui permet de lister toutes les phrases "pas sûr" pour une langue donnée.

À part ça, je suis d’accord avec Aiji sur le fait qu’un système de vote n’est pas adapté, car je pense que la qualité ne s’obtient pas en alignant des chiffres, mais en discutant et en apprenant. Je pense qu’on pourrait plutôt s’inspirer de la manière dont fonctionne Wikipédia, le consensus: https://en.wikipedia.org/wiki/W...for_discussion

Thanuir Thanuir March 11, 2020 March 11, 2020 at 4:27:07 PM UTC link Permalink

Ajattelin enemmän laajemalle joukolle käyttäjiä mahdollisuutta tehdä ehdotuksia, ja näiden automaattista toteutumista, kun ehdotuksia kertyy tarpeeksi (tai aikaa kuluu tarpeeksi, miten vain parhaaksi nähdään).

Jos ehdotus kiistetään, ei ole mitään syytä toteuttaa sitä ilman keskustelua ja yhteisymmärryksen hakemista.